Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ανοίγει η οικία Π. Τέτση για το κοινό, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου

  Ανοίγει η οικία Π. Τέτση για το κοινό, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου
Στις 5 Μαρτίου 2017 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση (1925-2016).
oikia tetsh 3
Ο Μεγάλος Υδραίος Ζωγράφος από το 2007 είχε παραχωρήσει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) το σπίτι των παππούδων του στο νησί μας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.
Με αφορμή το γεγονός της συμπλήρωσης του ενός χρόνου από τη μεγάλη αυτή απώλεια, όπου η οικογένεια θα τελέσει την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στην Ύδρα και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής μνημόσυνο στην ενορία του, η Οικία και το Ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση θα είναι ανοιχτή το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου (10.00-14.00), για να υποδεχτεί την οικογένεια, τους φίλους και όσους τον θυμούνται με αγάπη.
Eίναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος τιμώντας τη μνήμη του δωρητή. 
Να σημειώσουμε ότι τα επίσημα θυρανοίξια της Οικίας και του Ατελιέ του Π. Τέτση θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαρτίου 2017. Από τότε μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη θα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον όμορφο χώρο, καθημερινά και από τις ώρες 10.00 - 16.00. 

Οικία και Ατελιέ Τέτση
oikia atelie tetsh1

Ο Τέτσης έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια και με το σπίτι αυτό έχουν συνδεθεί οι πρώτες του επαφές με τη ζωγραφική και τον κόσμο της τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Η σχέση του ζωγράφου με τη γενέτειρά του παρέμενε ως το τέλος στενή και ιδιαίτερη. Την αγάπη του για το νησί μετέδιδε πάντα και στους μαθητές του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τους οποίους έφερνε κάθε χρόνο στο Παράρτημα της Σχολής στην Ύδρα, φιλοξενώντας τους συχνά και στο συγκεκριμένο σπίτι.  
oikia atelie tetsh 2Το σπίτι είναι μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αι.- αρχών 20ού, που μάλιστα χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο - ταβερνείο.
Σκοπός της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, σύμφωνα και με τη θέληση του ζωγράφου και δωρητή, ήταν η συντήρηση και ανάδειξη του σπιτιού ως σύνολο, τόσο η οικογενειακή κατοικία, το μπακάλικο του ισογείου και η αποθήκη κρασιού στο υπόγειο, τα οποία διατηρούνται άθικτα ως σήμερα, όσο και το ατελιέ του ζωγράφου και τα έργα του στον όροφο. Σήμερα, μετά την τεκμηρίωση της οικίας και του περιεχομένου της, τα έργα του καλλιτέχνη και τα αντικείμενα του σπιτιού (έπιπλα, σκεύη, πίνακες, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό, υλικά του ατελιέ και περιεχόμενο του μαγαζιού, συσκευασίες, ζυγαριές, εργαλεία, υλικά κηροπλαστείου κ.ά) παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να αναδειχτεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συνόλου.

Η Οικία Τέτση είναι επισκέψιμη σε όποιον το ζητήσει, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του αείμνηστου δασκάλου, όλα με θέμα την Ύδρα, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη. Πρόκειται για τις πρώτες δωρεές του καλλιτέχνη προς την Εταιρεία.
Η λειτουργία της Οικίας & Ατελιέ Τέτση, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, δημιουργεί, σε συνδυασμό και με τη γειτονική εκκλησία της Υπαπαντής, ένα μικρό πολιτιστικό πυρήνα σε μια σχετικά απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης της Ύδρας με ιδιαίτερα αξιόλογα κτήρια, που φωτίζουν ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της μοναδικής τοπικής παράδοσης και ιστορίας.
 http://fonitisydras.com/info/civil/item/2130-anoigei-h-oikia-gia-to-koino-enan-xrono-meta-ton-thanato-tou-megalou-zwgrafou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου