Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Guardian : Είτε με συμφωνία είτε με χρεοκοπία η Ελλάδα έχει καταστραφεί


Εκτενές αφιέρωμα για την Ελλάδα και την οικονομική κατάσταση της χώρας πραγματοποιεί οGuardian με τις προβλέψεις του να είναι δυσοίωνες.
Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι προοπτικές της χώρας είναι ζοφερές τόσο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία όσο και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας αφού ύφεση και αναδιάρθρωση οικονομίας καθίστανται αναπόφευκτες.
«Η σκληρή αλήθεια για τους Έλληνες όμως είναι ότι καμία από τις πορείες που έχουν μπροστά τους δεν θα είναι εύκολος.
Μιλάμε για μια χώρα που το ΑΕΠ έχει καταρρεύσει κατά 25% εξαιτίας της κρίσης, που η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και που το ωρομίσθιο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 18% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2008-2013″ γράφει ο Guardian.
Μέχρι να επέλθει αυτή η συμφωνία, με τη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν από την Ελλάδα, οι επενδυτές αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια και οι τουρίστες διαλέγουν να πάνε στην… Ίμπιζα αντί για την Κρήτη από φόβο μήπως μπλεχτούν στη μέση ενός καλοκαιρινού «Greccident».
Η ίδια η συμφωνία θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυστηρές περικοπές δαπανών για να ικανοποιήσουν το Brussels Group και να δείξουν ότι δεν ξοδεύουν τα χρήματα αλόγιστα.
Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες για μια ελάφρυνση του χρέους έχουν μειωθεί δραματικά κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα βαριά δάνεια τα επόμενα χρόνια.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από την άλλη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών που μπορεί να την οδηγήσει εκτός της Ευρωζώνης.
Η έξοδος από το ευρώ τουλάχιστον θα είχε το πλεονέκτημα της δραστικής υποτίμησης του νέου νομίσματος, κάτι που σημαίνει ότι θα κατέφθαναν στην Ελλάδα ορδές τουριστών για να επωφεληθούν από τις φθηνές τιμές και ίσως με τον καιρό η χώρα να κατάφερνε να προσελκύσει επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, χάρη στο φθηνό εργατικό δυναμικό της.
«Το Grexit θα έρθει τουλάχιστον με τα πλεονεκτήματα της δραστικής υποτίμησης του νομίσματος, μία νέα δραχμή ίσως. Ορδές τουριστών κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν, θέλοντας να εκμεταλλευθούν το φτηνό ούζο και με την πάροδο του χρόνου ίσως η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις ως μία φτηνή τοποθεσία για την ευρωπαϊκή αγορά. Ομως, βραχυπρόθεσμα, το Grexit θα σημαίνει έλεγχο κεφαλαίων, χάος της αγοράς και εκτίναξη πληθωρισμού» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί αξιοσημείωτες κακουχίες. Αλλά καθώς πλησιάζει η επόμενη αποπληρωμή δόσης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να φέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από περισσότερες δυσκολίες, καταλήγει.
Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις της εφημερίδας για το μέλλον της Ελλάδας, κάνει λόγο για ένα καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας από αξιωματούχους.
Ο Guardian μάλιστα προχωράει και ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών και κλείσει μία συμφωνία, αυτό θα αποτελεί έναν προσωπικό και πολιτικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πείσει του ψηφοφόρους για τα μέτρα.

ΠΗΓΗ : tribune.gr
 http://www.enallaxnews.gr/2015/06/01/guardian-eite-me-symfwnia-eite-me-xreokopia-i-ellada-exei-katastrafei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου