Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στρατούλης: ΗΠΑ και Κίνα έχουν μπει στη διαπραγμάτευση


(Αναδημοσίευση από enikos.gr)

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς και την επιλογή Παυλόπουλου για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Σόιμπλε παρουσιάζεται κάθετος, άλλες χώρες όμως της ευρωζώνης έχουν μπει ήδη σε κουβέντα με την κυβέρνησή μας για μια αμοιβαία επωφελή λύση με τα δύο βασικά χαρακτηριστικά, ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα. Εμείς έχουμε αρκετά ισχυρά όπλα. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα  διαπραγματεύεται. Πάντα μέσα σε μία σκληρή διαπραγμάτευση τα ‘’όχι’’ παίζουν τον ρόλο τους και ο λαός μας μεγαλούργησε όταν είχε να επιλέξει ανάμεσα στην υποχώρηση και μια αξιοπρεπή στάση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ήδη και θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα διαπραγματευτικά μας όπλα», σχολίασε αρχικά ο κ. Στρατούλης και συνέχισε:
«Στο παιχνίδι σε σχέση με τη σκληρή διαπραγμάτευση έχουν μπει και γεωπολιτικοί παίκτες με μεγάλη σημασία. Η Αμερική και η Κίνα και αυτό το κάνουν γιατί έχουν διδαχθεί από την ιστορία ότι στη Γερμανία όταν επικράτησαν ιδεολογικές εμμονές, η Γερμανία κατέστρεψε όχι όνο την Ευρώπη αλλά και τον εαυτό της».

«Δεν μας αγάπησαν οι ΗΠΑ και το Πεκίνο ξαφνικά. Ξέρουν ότι η όποια σύγκρουση αν δεν υπάρξει λύση έχει πάρα πολλές γεωπολιτικές ουρές. Η Στρατηγική σημασία της χώρας μας με την κατάσταση που επικρατεί, έχει αυξηθεί. Ενώ είμαστε αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης έχουμε εξελιχθεί λόγω γεωπολιτικής θέσης, να κάνουμε μεγάλη ανατροπή», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι με τα εργαλεία που διαθέτουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα, τη στήριξη του ελληνικού λαού, θα τα καταφέρουμε», είπε ακόμα ο κ. Στρατούλης.

«Ξέρουμε τι δεν θέλουμε, μνημόνια και τρόικα και ξέρουμε τι θέλουμε. Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ριζικές αλλαγές στη φορολογία και ριζικές αλλαγές για να έχουμε ένα κοινωνικά δίκαιο κράτος. Τα πάντα είναι κοστολογημένα, αλλά δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων όπως θέλει η τρόικα. Δεν μπαίνουμε στην τροικανή λογική των ισοδυνάμων. Η επίσημη θέση μας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αλλά ο τρόπος που θα επιλεγεί να το κάνουμε αυτό θα είναι ελληνικός», εξήγησε σε σχέση με τα ισοδύναμα και εξήγησε τη διαφορά του μνημονίου με τη δανειακή σύμβαση:

«Η δανειακή σύμβαση με το μνημόνιο έχουν σχέση αλλά και μεγάλη διαφορά. Η δανειακή σύμβαση είναι λεφτά, ενώ το μνημόνιο είναι μέτρα. Μέτρα σε βάρος της κοινωνίας. Αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε, τελεία και παύλα».
Σχετικά με τα πλεονάσματα, ο κ. Στρατούλης είπε: «Είναι πλεονάσματα τα οποία διαιωνίζουν τον κύκλο της λιτότητας της ύφεσης της ανεργίας και της φτώχειας. Η χώρα μας θα πρέπει να αφεθεί να μην έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Αν βγει κάτι που δίνει δυνατότητα για δημοσιονομική ανάσα και για να διαθέτει η χώρα μας τα ανάλογα κονδύλια για να επουλώσει τις πληγές των τελευταίων 5 ετών και να διορθώσει την ανθρωπιστική κρίση».

Σχετικά με το αν υπάρχει plan B, σημείωσε: «Το πλάνο μας, είναι το πλάνο Α. Δεν υπάρχει ούτε B, ούτε C. Ο Κοέλιο έλεγε, ότι όταν παλεύεις έναν στόχο πολύ όλο το σύμπαν σε βοηθά να τον κατακτήσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με λογιστικές μεθόδους αλλά λογιστικά. Δεν απέκλεισα τίποτα, όλα τα εργαλεία που έχουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε. Εμάς αυτή είναι η στρατηγική μας, εγκεκριμένη από τον Ελληνικό λαό. Δεν θα κάνουμε πίσω αυτή τη διαπραγματευτική θέση. Τις γέφυρες πίσω μας τις γκρεμίσαμε, τα πλοία τα κάψαμε. Μία επιλογή έχουμε, να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό των ελλήνων πολιτών».

«Έγινε ουσιαστική συζήτηση, υπήρχαν ενστάσεις όχι επί του προσώπου αλλά για μια αντιμνημονιακή υποψηφιότητα. Πάρθηκαν οι αποφάσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ενωμένος στην ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής», είπε σχετικά με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.
http://www.topontiki.gr/article/97002/Stratoulis-IPA-kai-Kina-exoun-mpei-sti-diapragmateusi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου