Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πάπας: «Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου»



Στην ελευθερία του λόγου υπάρχουν όρια υποστήριξε την Πέμπτη ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικούCharlie Hebdo, στο Παρίσι.

Ο Πάπας μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω βρισκόταν καθ' οδόν προς τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία. Υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου όχι μόνο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως υποχρέωση για το κοινό καλό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάπας υπογράμμισε ότι υπάρχουν και όρια, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με τον Αλμπέρτο Γκασπάρι, ο οποίος οργανώνει τα ταξίδια του και εκείνη την ώρα καθόταν δίπλα του. «Εάν ο καλός μου φίλος Γκασπάρι καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στους φτωχούς, τα θύματα εκμετάλλευσης και τα θύματα της αδικίας.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στις Φιλιππίνες είναι δρακόντεια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα στην ασιατική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Καθολικών.


ΣΧΟΛΙΟ: Η ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ.  Η καθημερινή γλώσσα έχει σάν όριό της τόν άλλον. Αυτή είναι η ελευθερία της καί η απελευθέρωσή της. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΟΥ.

Αμέθυστος
http://amethystosbooks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου