Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΕΑΥΤO ΤΗΣ"! Ανησυχία και στην Μόσχα για τις κινήσεις της Αγκυρας σε Κύπρο και Μ.Ανατολή - Δηλώσεις Β.Πούτιν

Τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην Α.Μεσόγειο, διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης του Valdai  Club στο Σότσι, μη διαστάζοντας να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι προβαίνει σε "αυτοκτονικού χαρακτήρα" κινήσεις!
“Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί μία πολιτική στην περιφέρειά της σε Ανατολή και Δύση, οποία μας προβληματίζει. Θέλουμε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλλά η συμπεριφορά της Αγκυρας κρύβει κινδύνους ειδικά για την Τουρκία. Ορισμένες φορές προβληματιζόμαστε για την λογική συνάφεια αυτής της πολιτικής. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξουδετερώσουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Η Ρωσία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της οικονομικής σχέσης".
Ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu, που πρόσφατα εκβίασε ότι θα βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS μόνο αν υπάρχει σχέδιο για ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.
“Αν ο κ. Ερντογάν έχει σκοπό να αναμιχθεί στη Συρία μόνο και μόνο για να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο και τη νόμιμα εκλεγμένη συριακή κυβέρνηση, θα ενεργοποιήσουμε τις εξοπλιστικές συμφωνίες με την συριακή δημοκρατία οι οποίες ανεαστάλησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ” προειδοποίησε ο Πούτιν.
Αλλά υπάρχει προβληματισμός και για την τουρκική πολιτική στην Α.Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο. Η Μόσχα θεωρεί ότι ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το Τελ Αβίβ, ούτε πολύ περισσότερο η Αθήα είναι ικανές να αναχαιτίσουν την Τουρκία από το να "καταπιεί" την Κύπρο κάτι που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την Ρωσία σε μια περιοχή που η παρουσία του ρωσικού Ναυτικού είναι πλέον μόνιμη.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ρωσικό Ναυτικό έκανε "προωθημένες ασκήσεις" την ίδια ημέρα που το "Barbaros" εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ καιτα δεσμευμένα βυθοτεμάχια 1,2 και 2.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της κρατικής Δούμα, Sergey Naryshkin επίσης κατήγγειλε την Τουρκία ότι δολοπλοκεί από το 2011 για να ανατρέψει τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.
“Προσπαθούν να παρέμβουν με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης εντός του συριακού εδάφους”, ενώ χαρακτήρισε "θλιβερή παρωδία" την πρόσφατη αίτηση έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας
 “Λυπάμαι που βλέπω ότι το περίφημο δόγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες ”  έχει γίνει  “μηδενική φιλική πολιτική” στη Μέση Ανατολή",πρόσθεσε ο  Naryshkin.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου