«Απαράδεκτη» θεωρεί την προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου γαλλικού πολεμικού πλοίουMistral στη Ρωσία τον ερχόμενο Οκτώβριο η Ουάσινγκτον. Επικαλούμενη την τραγωδία με την συντριβή του μαλαισιανού Βoeing 777 στην ανατολική Ουκρανία η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ δήλωσε πως είναι «εντελώς αδιανόητη» η πρόθεση της Γαλλίας να προχωρήσει στην παράδοση του Mistral στη Μόσχα. 
Εντονες αντιδράσεις έρχονται και από τη Βρετανία με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει πως η παράδοση της παραγγελίας θα ήταν αδιανόητη για τη δική του χώρα. «Πρέπει να πιέσουμε τη Ρωσία μαζί με όλους τους συμμάχους μας για να της πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε “business as usual” όταν μία χώρα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δηλώνει πως η παράδοση του πρώτου πολεμικού πλοίου της συμφωνίας - η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί - θα παραδοθεί κανονικά τον Οκτώβριο. Ωστόσο όπως είπε, η παράδοση του δεύτερου πλοίου θα εξαρτηθεί από τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την ουκρανική κρίση. 
Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Ολάντ απάντησε πως η Ρωσία έχει ήδη καταβάλει το συμφωνηθέν ποσό: 
« Εάν το σκάφος δεν παραδοθεί στον αγοραστεί, θα πρέπει να επιστρέψουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, το επίπεδο των κυρώσεων δεν ορίζει την αποτροπή αυτής της παράδοσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 πως «το Παρίσι δεν προτίθεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα, βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί το 2011, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, μια υπογεγραμμένη και προπληρωμένη σύμβαση πρέπει να πληρούται».
Ρογκόζιν: Εάν ακυρωθεί, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη για τη Γαλλία
Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε πως αμφιβάλλει για το κατά πόσο μπορεί η Γαλλία να ακυρώσει τη συμφωνία, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται.«Πρόκειται για συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι γάλλοι είναι ιδιαίτερα πραγματιστές. Αμφιβάλλω [ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί]. Μια αναστολή της συμφωνίας σήμερα θα ήταν πολύ περισσότερο επιζήμια για τη Γαλλία, παρά για τη Ρωσία»
Η συμφωνία του 2011
Ρωσία και Γαλλία υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2011 σύμβαση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την παράδοση δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral-class. Πρόκειται για ελικοπτεροφόρα, με δυνατότητα μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 4 πολεμικών σκαφών, 70 τεθωρακισμένων και 450 στρατιωτών. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το πρώτο Mistral θα παραδοθεί στο Βλαδιβοστόκ τον Οκτώβριο του 2014 και το δεύτερο στη Σεβαστούπολη το 2015. Και τα δύο πλοία προορίζονται να ενισχύσουν τον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού.
http://gr.rbth.com/news/2014/07/23/i_gallia_proxora_stin_paradosi_toy_polemikoy_mistral_sti_mosxa_para_ti_a_31713.html