Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες στη λίστα αναμονής για ένα πιάτο φαΐ - Δραματική αύξηση των δεικτών φτώχειας


Δραματική αύξηση των δεικτών φτώχειας στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφουν τα στοιχεία των μητροπόλεων και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.
 
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο οι ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλως σίτιζαν το 2009 περί τα 1.500 άτομα, ενώ σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%. Η μεγάλη ζήτηση μάλιστα για συσσίτια αναγκάζει τις μητροπόλεις να λειτουργούν με «λίστα», που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις πολιτών που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Οι υπεύθυνοι των φιλόπτωχων ταμείων και των συσσιτίων των κατά τόπους ενοριών τονίζουν ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει, με αποτέλεσμα η επιλογή των ανθρώπων που σιτίζονται καθημερινά να γίνεται με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά τους κριτήρια. «Φτάσαμε σε σημείο να ελέγχουμε πόσοι από τους ανθρώπους που έρχονται στα συσσίτια έχουν πραγματικά ανάγκη και ποιοι όχι. Η εποχή που μπορούσαμε να μοιράζουμε αφειδώς το φαγητό πέρασε δυστυχώς, και στο εξής προσπαθούμε μεν να βοηθάμε όλο τον κόσμο, αλλά στην καθημερινή σίτιση εντάσσουμε πολίτες που ζουν πραγματικά σε συνθήκες φτώχειας και έχουν ανάγκη ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό, ή για 50 ευρώ ώστε να μην τους κόψουν το ηλεκτρικό», τόνισε μιλώντας στη «Θ» ο υπεύθυνος συσσιτίων της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατέρας Στέφανος.
 
Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο στα συσσίτια ήτανκαταγεγραμμένοι 6.000 άνθρωποι, ενώ μετά το περασμένο Πάσχα ξεπέρασαν τους 7.000. Στον αριθμό αυτό προστίθενται, όπως είπε, και άλλες 500 οικογένειες, οι οποίες εκλιπαρούν για ένα πακέτο με τρόφιμα, αλλά και για 50-100 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς.
 
Το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών όμως έχει αυξηθεί την τελευταία διετία και στο κέντρο της πόλης, καθώς στα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης καταφεύγουν σήμερα 2.500 άνθρωποι, ενώ πριν από δύο χρόνια σιτίζονταν λιγότερα από 1.500 άτομα. Την ίδια ώρα 600 και πλέον άποροι πολίτες ζητούν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν σε χιλιάδες πολίτες και οι κατά τόπους δήμοι μέσα από τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών. Αρωγοί στην προσπάθεια των ΟΤΑ για τη στήριξη των άπορων οικογενειών στέκονται επίσης πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσφέροντας πολλά αγαθά για την κάλυψη των αναγκών τους.
 
Ραγδαία επιδείνωση όμως σημειώνουν οι δείκτες φτώχειας σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η κρίση συμπίεσε τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κατοίκων που πλέον ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Αρνητικό ρεκόρ φτώχειας στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν κυρίως οι περιοχές των δυτικών συνοικιών, όπου τα εισοδήματα των περισσοτέρων νοικοκυριών είναι χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 2009 στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνο μία περιοχή (Ασκός στον δήμο Λαγκαδά), οι κάτοικοι της οποίας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2012 προστέθηκαν άλλες δέκα.
 
Την περίοδο αυτή πάντως, από αρχές Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου, τα ενοριακά συσσίτια κατεβάζουν ρολά, λόγω της μείωσης των εθελοντών που συμμετέχουν στην παρασκευή και διανομή του φαγητού, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες που σιτίζονται σε αυτά. Ωστόσο οι μητροπόλεις, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες για φαγητό, έχουν φροντίσει να διανέμουν πακέτα με ξηρά τροφή μία με δύο φορές την εβδομάδα.
 
Στη δυτική Θεσσαλονίκη και στο κέντρο το καλοκαίρι λειτουργούν ορισμένα συσσίτια μόνο, επειδή τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου φιλοξενούν τον περισσότερο κόσμο. Όπως ανέφερε ο πατέρας Στέφανος, ανοιχτά παραμένουν μόνο του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο και στους Άγιους Πάντες. «Η κρίση πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία μήνα με το μήνα γίνονται φτωχότερα.
 
Η ανεργία και η ανέχεια μαστίζουν τους πολίτες, οπότε η Μητρόπολη δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς φροντίζει να τους παρέχει πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πατέρας Στέφανος. Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε την αγωνία του για τον χειμώνα που έρχεται, εκφράζοντας φόβους ότι την 1η Σεπτεμβρίου, που θα επαναλειτουργήσουν τα συσσίτια, ο αριθμός των σιτιζόμενων θα αυξηθεί κι άλλο, γεγονός που αναγκάζει την εκκλησία να αναζητήσει περισσότερους εθελοντές και χορηγούς για την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
 
Στην ίδια περιοχή πάντως λειτουργούν συνολικά 20 ενοριακά συσσίτια, ενώ ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται στην ενορία των Αγίων Πάντων και του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, όπου καθημερινά σιτίζονται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, καθώς και στην ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου προσέρχονται ημερησίως 130-150 πολίτες.
 
Κλειστό για το ίδιο διάστημα μένει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 370 οικογένειες κάθε δεκαπενθήμερο. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως η Μητρόπολη συνεχίζει να παρέχει κούτες με τρόφιμα που προέρχονται από δωρεές και χορηγίες σε άπορες και πολύτεκνες οικογένειες.
 
Οι υπεύθυνοι των φιλόπτωχων ταμείων και συσσιτίων των μητροπόλεων αναφερόμενοι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τονίζουν ότι το φαινόμενο της φτώχειας λαμβάνει πλέον μορφή «επιδημίας», η οποία, όπως λένε, είναι ιδιαίτερα εμφανής στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
 
Στην ίδια περιοχή, εκτός από τα συσσίτια, περίπου 2.500 άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο ιατρείο της Μητρόπολης Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως, προκειμένου να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και να υποβληθούν σε αναγκαίες εξετάσεις.Δέματα με ξηρά τροφή
 
Στα συνολικά 16 συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 2.500 άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι παραμένουν σε λειτουργία τρία από αυτά, στην Παναγία Δέξια, στον Άγιο Δημήτριο και στον Προφήτη Ηλία.
Υπεύθυνοι της Μητρόπολης εξηγούν ότι λόγω του καλοκαιριού οι εθελοντές μειώνονται, καθώς έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι σιτιζόμενοι. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, οι ενορίες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να παρέχουν δέματα με ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων για σίτιση.
 
Από την πλευρά του και ο δήμος Θεσσαλονίκης φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες των άπορων πολιτών, καθώς λειτουργεί συσσίτια στην οδού Αμύντα (δίπλα στην Αρχαία Αγορά) και στο συσσίτιο του Δικτύου Κοινωνικών Δομών, στη διεύθυνση Ειρήνης 4. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι λόγω των αναγκών τα συσσίτια θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, ενώ θα φροντίσει να ρυθμίσει τις άδειες του προσωπικού για να μη δημιουργηθούν κενά στη λειτουργία των συσσιτίων. Ακόμη, καθημερινά με αυτοκίνητο του δήμου γίνεται διανομή γευμάτων που μαγειρεύονται σε παιδικούς σταθμούς στα ΚΑΠΗ της Γ’, της Δ’ και της Ε’ δημοτικής κοινότητας.
Επίσης, στα ΚΑΠΗ Τριανδρίας προσφέρονται γεύματα μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκης Φιλέματα», στο οποίο συμμετέχουν 30 επιχειρήσεις της πόλης.«Μάχη» δίνουν οι δήμοι
 
Οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των κατά τόπους δήμων της Θεσσαλονίκης δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, και φοβούνται ότι στη διάρκεια του χειμώνα ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα ανακύψουν. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η μεγάλη ζήτηση αναγκάζει τους περισσότερους από τους πολίτες που αιτούνται τα δέματα να περιμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να τα εξασφαλίσουν.
 
Σε μεγάλους δήμους, όπως στην Καλαμαριά και τον δήμο Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600 και 700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων, οι οποίες λαμβάνουν δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου ένα χρόνο. Μάλιστα η ζήτηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και φέτος, γεγονός που αναγκάζει τις κοινωνικές υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους στα νοικοκυριά που αιτούνται δεμάτων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα έχουν πραγματική ανάγκη.Αλληλεγγύη από εθελοντές
 
Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός εθελοντών ωστόσο καταγράφεται στα ενοριακά συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη 1.000 άνθρωποι αφιερώνουν καθημερινά τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στα συσσίτια και τη διανομή τροφίμων. Εκτός όμως από τα ενοριακά συσσίτια που λειτουργούν καθημερινά, υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, από συλλόγους, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.Πλούσιοι και φτωχοί στην Κεντρική Μακεδονία.
 
Αρνητικό ρεκόρ φτώχειας σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία κατάγραψε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την τριετία 2009-2012, σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα των περισσότερων νοικοκυριών είναι χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η πιο φτωχή περιοχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 ήταν η περιοχή της Ειρηνούπολης στην Ημαθία, ενώ το 2009 ο Ασκός στον δήμο Λαγκαδά. Αντίθετα, οι πλουσιότερες περιοχές και τις δύο χρονιές βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας - Χορτιάτη.
 
Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, ενώ το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν οι κάτοικοι του Ασκού, το 2012 ραγδαία επιδείνωση σημείωσε η φτώχεια στον Σοχό και την Ξυλόπολη του δήμου Λαγκαδά, στην Ασπροβάλτα, τα Λαγκαδίκια και τον Σταυρό του δήμου Βόλβης. Στο πολεοδομικό συγκρότημα, το 2009 στις φτωχές περιοχές περιλαμβάνονταν η Τριανδρία, οι Αμπελόκηποι, ο Εύοσμος, τα Ελευθέρια, οι Συκιές και η Νεάπολη. Αντίστοιχα το 2012 προστέθηκαν συνοικίες στον Άγιο Παύλο, την Ευκαρπία και την Καλαμαριά, τη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και τη Μενεμένη.
 
Από την άλλη, οι πιο πλούσιες περιοχές του νομού, που οι κάτοικοί τους εμφανίζουν υψηλότερα εισοδήματα, είναι η Πυλαία, το Πανόραμα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Καλαμαριά.
 
Η εικόνα της φτώχειας όμως είναι αποκαλυπτική και στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Ημαθία το 2009 οι περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη και ο Κοπανός, ενώ το 2012 προστέθηκαν το Μακροχώρι και η περιοχή του Σ.Σ. Πλατέος.
 
Στο Κιλκίς η ευρύτερη περιοχή του Σ.Σ. είναι η μόνη περιοχή που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2009, ενώ παρέμεινε στην ίδια κατάσταση μέχρι το 2012. Επιπλέον, για το 2012 η φτώχεια έπληξε και τις περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης, της Ειδομένης και του Ευρωπού.
 
Στην Πέλλα, το 2009, οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (δήμου Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (δήμου Αλμωπίας) ήταν αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ το 2012 προστέθηκαν η Άρνισσα, η Σκύδρα και η Καρυώτισσα.
 
Στην Πιερία, το 2009 καμία περιοχή δεν ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ωστόσο το 2012 η φτώχεια έπληξε τον Κορινό, το Κίτρος, τη Μεθώνη και τον Κολινδρό. Πλουσιότερες περιοχές το 2009 και το 2012 εμφανίζονται μόνο το Λιτόχωρο και η Κατερίνη.
 
Στις Σέρρες, πολλές είναι οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009 και το 2012. Πρόκειται για τις εξής: Δραβήσκος, Πρώτη, Πεντάπολη, Χρυσό, Στρυμονικό, Ηράκλεια, Γάζωρος, Κ. Πορρόια, Ν. Πετρίτσι, Μαυροθάλασσα, Ν. Σκοπός, Ροδολίβος, Αλιστράτη, ΣΣ Αγγίστης και Ροδόπολη. Υψηλά εισοδήματα εμφάνισαν μόνο οι κάτοικοι στην πόλη των Σερρών.
 
Στη Χαλκιδική, το 2009 δεν υπήρχε καμία περιοχή με κατοίκους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο το 2012 επλήγησαν το Πευκοχώρι και η Συκιά, ενώ οι κάτοικοι σε Στρατώνι και Πολύγυρο εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου