Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τη δράση των σεκτών στα βαλκανικά κράτη

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


(Στην αδελφότητα του «Προφήτη Ηλία» για τον σπορέα ζιζανίων.)

Μου γνωστοποιείτε ότι ήρθε ανάμεσά σας κάποιος νέος άνδρας με καινούργια πίστη. Όλο σας μιλά ενάντια στην Εκκλησία, εναντίον των αγίων, των εικόνων, του σταυρού, των γιορτών και ιδιαίτερα επιτίθεται εναντίον της Παναγίας Θεοτόκου. Πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, από μαγαζί σε μαγαζί και μοιράζει δωρεάν βιβλία και εφημερίδες, όπου είναι γραμμένα όλα αυτά που λέει και προφορικά ∙ όλο ύβρεις για την πραγματική πίστη. Ήρθε, λέει, από την Αμερική, και θέλει να σας διαφωτίσει. Ακόμα λέει πως όλη η Αμερική πιστεύει σαν εκείνον. Κρύβει σε ποια σέκτα ανήκει, όμως πειστήκατε και μόνοι σας ότι είναι σεκταριστής και αιρετικός.

Για να μην σας μιλώ εγώ αδέλφια ας μιλήσουν οι απόστολοι του Θεού. Ιδού τι προστάζει ο απόστολος Παύλος: «Αιρετικό άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού», αφού λέει «ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ων αυτοκατάκριτος» (Τιτ. 3, 10-11). Ενώ ο άγιος Πέτρος ονομάζει τέτοιους ψευδείς διδασκάλους προφητεύοντας την εμφάνισή τους στον κόσμο: «Εγένοντο δε και ψευδοπροφήται εν τω λαώ, ως και εν υμίν έσονται ψευδοδιδάσκαλοι, οίτινες παρεισάξουσιν αιρέσεις απωλείας, … εν πλεονεξία πλαστοις λόγοις υμάς εμπορεύσονται» Β΄ Πετρ. 2, 1-3). Ο προορατικός Ευαγγελιστής Ιωάννης προειδοποιεί: «Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθασιν εις τον κόσμον» (Α΄ Ιωάν. 4, 1).

Εγώ από τη δική μου πλευρά σας λέω, αδελφοί: ψεύτικα λόγια λέει αυτός ο νεαρός όταν λέει πως ολόκληρη η Αμερική υποστηρίζει τη δική του πίστη. Αυτός είναι σπορέας των ζιζανίων. Στην Αμερική υπάρχει και η ορθόδοξη Εκκλησίας, με πολλούς ναούς, με ιερείς και επισκόπους. Τούτος είναι ο ορθόδοξος λαός μας, τα αδέλφια μας κατά την πίστη: οι Ρώσοι, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Έλληνες, οι Ρουμάνοι, οι Αρβανίτες, οι Σύριοι. Πάντα υπό το βασανιστικό βάρος της δύσκολης εργασίας, και τώρα υπό ακόμα πιο βασανιστικό, την έλλειψη οποιασδήποτε εργασίας, εκείνοι παρόλα αυτά θαυμάσια κρατούν την πίστη τους και προσεκτικά φυλάττουν τις ψυχές τους από τους σπορείς των ζιζανίων.

Και όταν αυτοί οι σεκταριστές δεν κατάφεραν να αποστρέψουν τα αδέλφια μας στην Αμερική από την ορθοδοξία, έστειλαν τους πράκτορές τους στα Βαλκάνια, για να αγοράζουν τις ψυχές μας με τα καταραμένα τους χρήματα και τα δωρεάν βιβλία. Εμείς δεν πουληθήκαμε στους Τούρκους για τίτλους και περιουσίες, είναι δυνατόν να πουληθούμε τώρα στους Αμερικάνους εμπόρους για δολάρια; Δεν συνηθίζεται στα μέρη μας, να «πωλούμε την πίστη μας αντί πινακίου φακής».

Εμείς με την πίστη μας ταξιδεύουμε μέσω αυτής της ζωής πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς δώσαμε αίμα για εκείνην ∙ εκείνη μας έδωσε πνεύμα. Εμείς τη δοκιμάσαμε και βρήκαμε ότι εκείνη είναι αληθινή, γλυκιά και σωτηριοφέρουσα. Οι άγιοί μας είναι ζωντανοί κι έως την σήμερον ημέρα εμφανίζονται ζωντανοί μέσω πολλών σημείων και θαυμάτων. Όπως η ηλεκτρική δύναμη κατεβαίνει μέσω σύρματος έτσι η δύναμη του Θεού κατεβαίνει μέσω των αγίων. Ο Πατέρας αγαπά να δοξάζει τα αγαπημένα παιδιά Του δείχνοντας τη δύναμή Του μέσα απ’ αυτά. Τη δύναμη και τη βοήθεια αυτών που ευχαριστούν τον Θεό δεν την αισθανθήκαμε μόνον εμείς οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι μας. 

Η ορθοδοξία σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μονόπλευρες αναγνωρίσεις: Από την μία πλευρά είναι οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη δύναμη της πίστης μας αλλά δεν αναγνωρίζουν τη Βίβλο της πίστης μας και από την άλλη πλευρά οι δυτικοί νεόπιστοι, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη Βίβλο αλλά δεν αναγνωρίζουν τη δύναμη της πίστης μας. Γι’ αυτούς τους τελευταίους ο θεϊκός Παύλος γράφει, ότι «έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας, την δε δύναμιν αυτής ηρνημένοι» (Β΄ Τιμ. 3, 5). Και συμβουλεύει τον Τιμόθεο: «Και τούτους αποτρέπου» (Β΄ Τιμ. 3, 5). Εμείς κρατούσαμε και κρατάμε και τη Βίβλο, δηλαδή την Αγία Γραφή και τη Δύναμη, δηλαδή τα σημάδια και τα θαύματα του Θεού μέσω αγίων, σταυρού, εικόνων, μέσω προσευχών και όλων των Αγίων Μυστηρίων.

Αλλά και την Παναγία Θεοτόκο να υπερασπιζόμαστε άραγε από τους υβριστές; Εκείνη μόνη της αρκετά αμύνεται. Στο νεκροκρέβατο οι υβριστές Της βουίζουν από τον πόνο. Ανάμεσά μας υπήρξε ένας βαπτισμένος άνθρωπος, ο οποίας μοχθηρά πάτησε την εικόνα της Θεοτόκου. Πριν από τον θάνατό του ασθενούσε πολύ καιρό. Όλο αμυνόταν από κάποιον κουνώντας τα χέρια του στον αέρα. Φώναζε μέρα-νύχτα: Άραβες! Μαύροι Άραβες! Φύγετε από μένα! 

Όταν του διάβασαν την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, αυτός ησύχασε. Έπειτα έκλαψε λέγοντας: ιδού ήρθε η Μητέρα του Θεού, και με το ραβδί Της έδιωξε τους Άραβες από μένα. Μερικές μέρες έχυνε δάκρυα διαρκώς φιλώντας και χαϊδεύοντας την εικόνα της Θεοτόκου. «Σ’ ευχαριστώ, Μητέρα του Θεού! Εσύ με συγχώρησες», ψιθύριζε ασταμάτητα. Και σιγανά ψάλλοντας τον ύμνο «Άξιον εστίν» μας αποχωρίστηκε.

Ευλογία Θεού ας σας ενθαρρύνει αδελφοί

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται» Ιεραποστολικές Επιστολές Α΄, Εκδόσεις Εν Πλω, Σελ. 166-169
http://amethystosbooks.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου