Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Στα... χέρια των Ευρωπαίων "σκάει"η οικονομική κόντρα που πυροδότησαν με τη Ρωσία λόγω Κριμαίας






Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. απείλησαν με οικονομικές κυρώσεις τη Ρωσία όταν αποφάσισε και προχώρησε στην προσάρτηση της αυτονομημένης Κριμαίας. Γρήγορα όμως κατάλαβαν πώς το νόμισα έχει δύο όψεις και μάλλον η ίδια η Δύση θα έρχονταν αντιμέτωπη με την πιο σκληρή εξ αυτών. Αυτής των αντιποίνων από πλευράς της Μόσχας.
Ανέκρουσαν πρύμναν λοιπόν όταν κατάλαβαν το μέγεθος της καταστροφής που θα έρχονταν ιδίως από το κοινό μέτωπο Ρωσίας και Κίνας και περιορίστηκαν σε «αστείες» οικονομικές κυρώσεις. Ήδη, είχαν φτάσει τα κακά μαντάτα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως αποκαλύπτει έκθεση της Deutsche Bank, την οποία και επικαλούνται σε δημοσίευμα τους οι Times της Νέας Υόρκης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία με ποσό που ανέρχεται στα 194 δισ. δολάρια και την ίδια στιγμή οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν έκθεση 37 δισ. δολάρια.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι οι μεγάλες χαμένες σε περίπτωση οικονομικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», επισημαίνουν οι Times και φέρνουν ως παράδειγμα την Αυστρία.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας Raffeisen Bank International και Bank Austria έχουν έκθεση 17 δισ. δολαρίων στις αγορές της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας και υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις της κρίσης. Από την έναρξη της κρίσης οι μετοχές των δύο αυτών τραπεζών έχασαν το 29% της αξίας τους.
Μάλιστα, το γεγονός αυτό, σήμανε συναγερμό στην Αυστρία, στο «δορυφόρο» της Γερμανίας, καθώς οι τράπεζες της χώρας είναι έτοιμες να χτυπήσουν «κανόνι». Η αυστριακή κυβέρνηση έδωσε 14 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ οι Αυστριακοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν άλλα 17 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της «Hypo».
Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Ε.Ε. πήγε «ξεβράκωτη» να μπει σε μια οικονομική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία από την αρχή έδειξε πώς δεν αστειεύεται και δεν πρόκειται να ανεχθεί τα παιχνίδια της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην «αυλή» της.
Όταν η Δύση απειλούσε με οικονομικές κυρώσεις της… πλάκας τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ήδη καταλάβει τη χερσόνησο και η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν απλά η φυσιολογική εξέλιξη.
Όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Deutsche Bank, μόνο στην ιδέα των αντιποίνων από πλευράς Ρωσίας η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά θα κατέρρεε. Δεν θέλει και πολύ άλλωστε.
Έτσι, ΗΠΑ και Ε.Ε. «κατάπιαν» το θέμα των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σφράγισε τη νύχτα τη «μπακαλίστικη» τακτική των κυρώσεων και ενέκρινε την οικονομική βοήθεια 1 δις. δολαρίων στην Ουκρανία.
Απόφαση που είναι ήδη πολλές ημέρες πίσω. Η Μόσχα τώρα έχει ξεφύγει και έχοντας το πάνω χέρι έχει εγκλωβίσει τη Δύση ζητώντας συνομοσπονδία αυτόνομων κρατών στην Ουκρανία. Διαφορετικά απειλεί με… τάνκς.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένας «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας θα είχε ολέθριες επιπτώσεις. Αυτές συζητήθηκαν χθες σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.  
Το συμπέρασμα είναι πώς η Ελλάδα μπορεί να υποστεί ζημιές δισ. ευρώ καθώς το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη, την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.
Συγκεκριμένα, το 41% (περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΠΣΕ "διαχρονικά η Ρωσία σε περιόδους εμπορικών διενέξεων με την ΕΕ δυσχεραίνει σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα κράτη-μέλη και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προειδοποιητικές απορρίψεις φορτίων φράουλας από τη χώρα μας".
Σε περίπτωση δε μακρόχρονης εμπορικής διένεξης μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, τα εμπόδια στις εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων «ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκατάλειψη της παραγωγής τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς τα εν λόγω μερίδια της ρωσικής αγοράς, δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλες χώρες».
Και κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται ως «μπροστάρης» των Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου