Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κινήσεις της Ελλάδος για την ανακήρυξη ΑΟΖ


Κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των θέσεών της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στον θαλάσσιο χώρο.
Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, αναφέρει η εφ Καθημερινή , με το παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»: Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων.
Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση στις αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιήσει και η Τουρκία αντίστοιχα βήματα».
Παρά τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου, η Άγκυρα δεν κινήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη όταν η Αθήνα κοινοποίησε τις νέες θέσεις της, όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια κίνηση, καθώς οι ελληνικές θέσεις απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με την οποία η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί, καθώς δεν την έχει υιοθετήσει διότι θεωρεί ότι καταρρίπτει όλες τις θέσεις της όσον αφορά το Αιγαίο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου