Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

θα εκτίθεται για ένα μήνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μια σημαντική βυζαντινή εικόνα.

Οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινή εικόνα του αγίου Προκοπίου.

Η φορητή εικόνα, διαστάσεων 91,5εκ. x 62,5εκ, είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό στη Βέροια την περίοδο 1967 – 1974. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι έξοχο δείγμα βορειοελλαδικού εργαστηρίου της εποχής.

Το έργο, το οποίο πρόσφατα επαναπατρίσθηκε από το Λονδίνο, ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος προτίθεται να το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο εντοπισμός του έργου και η τεκμηρίωση της προέλευσής του αποτελεί επιτυχία, που στηρίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το έργο εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο ενώ θα παραμείνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για ένα μήνα στην ενότητα της μόνιμης έκθεσης με τίτλο: Ο κόσμος του Βυζαντίου και πιο συγκεκριμένα στην υποενότητα: Λατρεία και Τέχνη.

Μετά το χρονικό αυτό διάστημα θα επιστρέψει στη Βέροια και θα αποτελέσει μόνιμο έκθεμα του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης.

Πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου