Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Φωτογραφίες από την εικαστική και εκπαιδευτική δράση στον Κεραμεικό

 















Εικαστική και εκπαιδευτική δράση του Γιώργου Λαζόγκα στον Κεραμεικό







Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ στην Αθήνα 2011, τo Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε μια εικαστική και εκπαιδευτική δράση του Γιώργου Λαζόγκα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού με τη συμμετοχή 20 παιδιών ηλικίας 6-12 ετών.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τα παιδιά περιηγήθηκαν από τον καλλιτέχνη στο Μουσείο του Κεραμεικού, αλλά και στον Αρχαιολογικό χώρο και γνώρισαν την ιστορία της περιοχής, τη σπουδαιότητά της κατά την Αρχαιότητα, καθώς και κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα. Τα παιδιά, ως μικροί αρχαιολόγοι, μάζεψαν υλικά (χώμα, φύλλα, λουλούδια, πέτρες, ξύλα, κ.α.) από τον χώρο και στη συνέχεια μετέβησαν στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήριο.

Ο Γιώργος Λαζόγκας μοίρασε φωτοτυπημένες φωτογραφίες που απεικόνιζαν κάποια από τα μνημεία της περιοχής (επιτύμβια, αγάλματα, κίονες κ.τ.λ) και ζήτησε από τα παιδιά να παρέμβουν με όποιο τρόπο εκείνα ήθελαν: να συμπληρώσουν τα μέλη των γλυπτών που έλειπαν (κεφάλια, άκρα κ.τ.λ), να αντιγράψουν την εικόνα, να την επιζωγραφίσουν, να τη χρωματίσουν, να σχεδιάσουν τα μνημεία και ταυτόχρονα να επικολλήσουν υλικά που είχαν μαζέψει από τον χώρο, καθώς και αποσπάσματα από περιοδικά και εφημερίδες.

Τα παιδιά με πολύ μεγάλη όρεξη και φαντασία, δημιούργησαν δύο και τρία έργα το καθένα, ζωντανεύοντας, μέσα από τη δική τους ματιά, τον βιότοπο του Κεραμεικού, το αρχαιολογικό τοπίο ή κάποια από τα σπουδαία γλυπτά και ανάγλυφα μνημεία της περιοχής.

Α. Βαλκανά


ΠΗΓΗ: FIXIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου